5 rychlých hlavních jídel, které připravíte na home-office
Jste celý den doma, přesto ale máte pocit, že nic nestíháte? Úkolů a požadavků stále přibývá a tak je vám každá minuta drahá? Navíc nechcete ztrácet čas u plotny? Přinášíme vám 5 rychlých receptů na obědové menu. Navíc většinu surovin najdete doma ve spíži.
Boloňské brambory
Suroviny: 8 velkých brambor vařených ve slupce cca 25 minut – 4 lžíce oleje – 400 g mletého masa – 1 kg rajský protlak – česnek – sůl a pepř – 70 g parmazánu
Postup: Na rozpálené pánvi orestujeme na oleji maso se solí a pepřem. Přidáme rozetřený česnek a protlak a restujeme ještě 2 minuty. Vařené brambory oloupeme, rozpůlíme a vydlabeme. Dužinu z brambor přidáme s parmazánem na pánev s masem a promícháme. Směsí plníme vydlabané brambory a pokládáme na plech. Zapečeme v troubě cca 20 minut.
Dutch baby s pečenými rajčátky
Suroviny: 3 vejce – 1/3 hrnku hladké mouky – 1/3 hrnku špaldové mouky – 2/3 hrnku mléka – špetka soli – špetka chilli – 1–2 lžíce másla na pečení podle chuti – Na dokončení: 150 g cherry rajčátek – olivový olej na pokapání – sůl a pepř – 1 kelímek (150 g) sýra cottage – 2 lžíce nasekané pažitky – 1 avokádo – hrst rukoly na ozdobení
Postup: Troubu předehřejte na 220°C. Rajčátka vsypte do menšího pekáčku, zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Všechny ingredience na těsto rozmixujte v mixéru, nalijte na pánev (která může do trouby) s rozehřátým máslem. Současně dejte do trouby také pekáč s rajčátky. Pečte asi 20 minut – omeleta se při pečení prudce nafoukne. Pažitku promíchejte se sýrem cottage a osolte. Oloupané avokádo nakrájejte na plátky. Dutch baby i rajčátka vyndejte z trouby. Na dutch baby navrstvěte ochucený cottage, avokádo a nakonec pečená rajčátka a rukolu. Ihned podávejte.
Pečené kuřecí stehno s brambory
Suroviny: kuřecí stehno – cca 350 g malých brambor – 1 červená paprika – 1 mrkev – česnek – tymián – sůl a pepř – mletá paprika – 3 lžíce oleje
Postup: Troubu předehřejeme na 200 °C. Mrkev a papriku nakrájejte na kousky, brambory v slupce omyjte. Dáme do pekáčku a dochutíme kořením a bylinkami, poté vše zakápněte olejem. na to položte okořeněné maso, vložte do trouby a pečte 25 – 30 minut, dokud brambory nezměknou.
Fazolová polévka
Suroviny: 2 plechovky fazolí – 1 l vývaru/bujón – sůl a pepř – 1 lžíce limetkové šťávy – zakysaná smetana na dozdobení
Postup: Scezené fazole vložíme do vývaru a krátce povaříme. Několik fazolí odložíme stranou, zbytek v hrnci rozmixujeme. Přidáme sůl, pepř, limetkovou šťávu. Podáváme s kopečkem smetany a několika celými fazolemi.
Těstoviny se šunkou a smetanou
Suroviny: cibule – šunka/slanina – vařené těstoviny – majoránka – sůl a pepř – 2 vejce – 1 kelímek smetany (250 ml) – tvrdý sýr – bylinky na dozdobení – lžíce másla
Postup: Na másle zesklovatíme cibuli, přidáme šunku (slaninu a orestujeme. Přidáme uvařené těstoviny, sůl, pepř, vejce a smetanu a krátce orestujeme. Podáváme s nastrouhaným sýrem a nasekanými bylinkami.