• Lifestyle  • Krabičkování? Připravujte si jídlo na dny dopředu!

Krabičkování? Připravujte si jídlo na dny dopředu!

S novým rokem přichází i mnoho nových předsevzetí. Věříme, že hodně z vás si dalo za cíl jíst zdravě a stravovat se co nejlépe. Proto vám přinášíme tipy na to, jak si vaření ulehčit a uspořit čas.

Nejúčinnější metodou, jak ušetřit čas je připravovat si jídlo dopředu a každý den nakrabičkovat a ohřát. Najděte si čas dvě hodiny každou neděli a po zbytek týdne už nebudete muset nic řešit. Stejně investujte i s časem, co se týče nákupu. V neděli udělejte jeden větší nákup a v týdnu už dokoupíte jen maličkosti, které vám zrovna dojdou.

Navařte si zvlášť přílohy, maso a omáčky či zeleninové směsi. V týdnu pak budete moct kombinovat jídlo libovolně a nebudete jíst stále to stejné dokola. Myslete na vyvážený jídelníček a dodržujte jedno pravidlo, díky kterému nebudete muset řešit nic navíc, abyste zhubli či se udržovali v kondici. Na talíř si vždy nandejte jídlo tak, aby se na něm vyskytovaly bílkoviny, sacharidy, tuky a vláknina. Pokud se pokusíte to vše splňovat při každém jídle, věřte nám, že se vám tělo odvděčí. Nemusíte si zapisovat kalorie, chovejte se ke svému tělu hezky, dopřávejte mu dobré a vyvážené jídlo a sportujte.

Bílkoviny: Mléčné výrobky, maso, ryby, šunka, proteiny, vejce, luštěniny, tofu..

Sacharidy: Žitné a pšeničné pečivo, ovesné vločky, brambory, rýže, těstoviny..

Tuky: Avokádo, ořechy, oleje, sýry, ořechové máslo, semínka

Vláknina: Ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy, semínka

V neděli si tedy například upečte na troše oleje batáty s bramborami, jako zdroj bílkovin si s nimi upečte i dva kousky lososa a směs zeleniny. Do zásoby si nakupte bílé jogurty, které můžete jíst s domácí granolou, na kterou vám dole přinášíme recept. Mějte po ruce i čerstvé ovoce a zeleninu, kterou si vždy můžete nakrájet ke každému jídlu. Můžete si uvařit i zeleninou směs, ke které si v týdnu jen uvaříte rýži nebo celozrnné špagety. Pokud si upečete něco dobrého, máte na svačinu vystaráno.

DOMÁCI GRANOLA

Ingredience:

Ovesné vločky

Ořechy

Semínka

Hořká čokoláda

Skořice

Med/ čekankový sirup

Cokoliv, co máte rádi

Všechny ingredience vsypte do pekáče a spojte medem či čekankovým sirupem. Dejte zapéct do trouby na 180 stupňů. Nezapomínejte pravidelně míchat, ať se vám granola moc neslepí.

Domácí granolu si můžete zalít mlékem nebo dát do bílého jogurtu společně s jakýmkoliv ovocem.

BANÁNOVÉ LÍVANCE

Ingredience:

Banán

Vejce

Hrst vloček

Banánové lívance se skvěle hodí na začátek dne, ale můžete si je dát i jako sladkou tečku například k večeři. Rozmačkáte banán, smícháte s vejcem a hrstí vloček. Pokud chcete mít jemnější těsto, můžete ho rozmixovat. Pečte na ghí a podávejte s bílým jogurtem a ovocem.