• Gastro  • Nejlepší vína České republiky? S průvodcem 2022–2023 při jejich výběru neuděláte chybu

Nejlepší vína České republiky? S průvodcem 2022–2023 při jejich výběru neuděláte chybu

In vino veritas. Ve víně je pravda. A to je holá pravda. Víno je jedním z nejoblíbenějších alkoholických nápojů napříč světem. Mezi ta nejznámější patří italská, francouzská, španělská. Česká republika však nezůstává pozadu a rok co rok vyrábí lepší a lepší vína. Sami jsme se o tom přesvědčili na degustaci vín z průvodce Nejlepší vína České republiky.

Tuto již devátou publikaci vydala redakce a vydavatelství časopisu WINE & Degustation. Kniha představuje cenný zdroj nejaktuálnějších a praktických informací z naší tuzemské vinařské scény, a je tak ideální pro všechny milovníky vína a vskutku nezbytným pomocníkem pro profesionály v oboru.

Hlavním cílem publikace je přinést čtenářům každý rok nové, aktuální, nezávislé a co nejvíce objektivní informace o českých vínech, českých vinařích a díky podrobnému hodnocení najít a doporučit ta nejlepší vína, která jsou v současné době na trhu a která si žádá konzument.

Nejlépe hodnocená vína z této publikace si mohou zájemci koupit samozřejmě přímo u vinařů či ve vinotékách nebo vychutnat v kombinaci se špičkovým menu pražské restaurace Apelace 21, kde byla tato kniha 10. ledna 2023 slavnostně pokřtěna. A kde jinde by se tato restaurace měla nacházet než na pražských Vinohradech?

V čele tohoto osobitého projektu stojí mezinárodně respektovaný autorský tým ve složení Michal Šetka (šéfredaktor a spoluzakladatel časopisu WINE & Degustation), Ivo Dvořák (prezident Asociace sommeliérů ČR), Jakub Přibyl (spolumajitel pražského vinného baru Wine & Degu), Roman Novotný (hlavní sommeliér vinného baru Bokovka) a Richard Süss (obchodní ředitel společnosti BACCHUS VINS & Champagnes a.s.). Tým je pak doplněn o produkčního publikace Václava Tichoně.

Jednotlivá vinařství jsou jasně, přehledně a srozumitelně představena. Každé vždy na jedné tiskové straně včetně jeho nezávislého a dlouhodobého hodnocení i jejich aktuálních nejlepších vín. Sama publikace je rovněž významným zdrojem informací nejen o vinařstvích, ale také o vinařských oblastech, vinařských spolcích, VOC, možnostech vinařské turistiky a samozřejmě podává informace o aktuálním dění na domácí vinařské scéně. Nechybí ani tipy na restaurace a vinné bary, kde se s tuzemskými víny pracuje opravdu na vysoké úrovni a které stojí za to navštívit.

Samotný výběr a hodnocení vín je vskutku ojedinělý. Oproti klasickým soutěžím vín je zde každé zařazené víno degustováno každým z autorů. Převážná většina v průběhu pěti měsíců příprav knihy několikrát a při různých příležitostech. Tímto způsobem se v maximální míře odstraní případné chyby a nepřesnosti v hodnocení. Šéfredaktor publikace Michal Šetka dodává: „V průběhu léta a na začátku podzimu jsme ochutnali a ohodnotili téměř 2 000 tuzemských vín. Jako každý rok se tedy máte opravdu na co těšit. A máme radost, že jsme opět objevili několik nových talentovaných vinařů, kteří se v tomto vydání objeví poprvé. Samozřejmě se můžete těšit i na slavná vinařská jména, která v této knize nesmí chybět i na skvělé tipy z jejich aktuální nabídky vín.“ Do letošní publikace se letos dostalo 147 vinařů a vinařských firem a celkem 878 vín, a to vše na 276 stránkách ;-).

Samotného křtu knihy, který probíhal ve zmíněné restauraci Apelace 21, se zúčastnili jak zmínění autoři, tak i mnoho dalších špičkových vinařů a pozvaných hostů. Slavnostnímu večeru předcházela tisková konference a degustační oběd, při kterém jsme mohli ochutnat speciální menu vytvořené týmem restaurace, ke kterému si budou moci sami hosté vychutnat vína, která jsou špičkou ve svých kategoriích. 

Tento počin představili společně šéfredaktor publikace Michal Šetka a majitel restaurace Apelace 21 Jan Kincl. „Víno a špičková gastronomie k sobě nerozlučně patří a jsem rád, že vynikající vína od
tuzemských vinařů najdou v restauraci Apelace 21 adekvátní párování s dokonalými
recepty,“
říká o této nové spolupráci Michal Šetka.

Před každým chodem byl autory projektu a zastoupenými nejlépe hodnocenými vinaři odprezentovány jednotlivá vína, která byla napárovaná s danými pokrmy. Celkem jsme měli možnost ochutnat třináct vín spolu se sedmi chody. Vybrat víno, které mi chutnalo nejvíc, nejde, všechna byla totiž skvělá, a to dokonce i červená, která normálně nepiji.

Kromě ochutnávky speciálního menu a degustace vybraných vín z publikace nám autoři poskytli mnoho informací o aktuálním dění na české vinařské scéně a nechali nás nahlédnout do tajů a náročného hodnocení vín a příprav této knihy.

Knihu „Nejlepší vína České republiky, Průvodce 2022–2023“ lze zakoupit za 299 Kč na e-shopu vydavatelství www.w-d.cz a v mnoha dalších knihkupectvích.

Zdroje: 1, 2, 3, 4, 5