Polentová pizza s houbami
Těsto na pizzu nemusí být jen z bílé pšeničné mouky. Vyzkoušejte něco nového a upečte si třeba k večeři zdravou houbovou pizzu z polenty.
Polenta neboli kukuřičná kaše je velice oblíbenou přílohou (kaše, placky atd.), ale zkusili jste z ní už někdy udělat základ na pizzu? Není to nic složitého a ozdobit si ho můžete prakticky čímkoli, co máte rádi. Jednou z možností je i jednoduchá a rychlá varianta se žampiony.
Ingredience
1/2 hrnku instantní polenty
250 ml zeleninového vývaru
250 g žampionů
2 stroužky česneku (nasekaný)
2 lžíce oleje
125 g sýru Philadelphia
40 g strouhaného sýru (parmazán, gouda,…)
sůl, pepř, chilli
bazalka
V nepřilnavé pánvi přivedeme k varu uvedené množství vývaru a velice pomalu do něj vsypáváme polentu, kterou zároveň rázně mícháme metličkou. Pokud bychom ji vysypali do vývaru všechnu naráz, zhrudkovatěla by. Za občasného míchání vaříme polentu cca 10 – 12 minut. Ve chvíli, kdy dostane podobu kaše, přimícháme polovinu nastrouhaného sýru a poté necháme vychladnout.
Žampiony si očistíme, oddělíme nohy od hlaviček, které ještě přepůlíme a jednu polovinu dáme stranou. Zbytek žampionů včetně noh spolu s česnekem rozmixujeme dohladka. Tuto směs poté orestujeme na pánvi a přidáme sůl, pepř a chilli. Přendáme do misky a smícháme se sýrem Philadelphia. Polovinu, kterou jsme si ponechali stranou, rozkrájíme, a taktéž orestujeme na pánvi – dochutíme solí a pepřem.
Na plechu vyloženém pečícím papírem vytvarujeme vychladlou polentu a okraje potřeme olejem a směsí z hub a sýru, poklademe orestovanými plátky žampionů, posypeme zbývajícím sýrem (sýry) a poklademe lístky bazalky. Pečeme zhruba 8 – 10 minut.
Po upečení necháme pizzu nějakou dobu vychladnout, protože pokud byste se do toho pustili ihned, mohl by se polentový základ rozdrolit.
Dobrou chuť!