Proč se večer přejídáme? Zbavte se tohoto zlozvyku!
Slané, sladké a nejlépe oboje. Konečně máte klid, pracovní stres je za vámi a před vámi plná miska slaných buráků… Ehm, znáte to taky? Všichni dobře víme, že takhle to není v pořádku. Jenže jak to udělat, abyste mlsat nepotřebovali?!
Přinášíme vám pár tipů, které vám pomohou se tohoto špatného návyku zbavit.
Menší a častější dávky
Jezte častěji a v menších porcích. Jíst bys měl/a každé dvě až tři hodiny, tj. 5 – 6 jídel denně. Díky pravidelnému přísunu jídla nedostanete velký hlad, který vás bude nutit sníst více jídla najednou. Že se dokážete ovládnout? Pocit hladu má i další podstatnou nevýhodu – zpomaluje metabolismus.
Jezte správná jídla
Uvařte si jídlo, které vás skutečně zasytí a které bude mít správnou výživovou hodnotu. Jídlo o správné energetické hodnotě vám dá mnohem více, než různé sušenky a tyčinky nebo obyčejný fast food. Přejídání obvykle plyne z toho, že tělo má stále hlad, jelikož to, co mu dáváte, je mu v podstatě k ničemu.
Jezte pomaleji
Když budete své večerní jídlo hltat, sníte ho ohromné množství a následně začne vaše tělo pociťovat, že jste přejedeni. A právě toto je velká chyba. Vaším cílem by mělo být to, že budete své jídlo jíst pomalu. Díky tomu tělo pozná, že je najedené v pravý čas a pochopitelně bude další stravu odmítat.
Pitný režim
Pijte minimálně 2 – 3 litry tekutin denně. Dejte si však pozor na kalorie v nápojích. Sladké limonády vyměňte za čistou vodu či neslazené bylinkové čaje.
Jak jíst méně?
- Do úst vkládejte menší kousky jídla, pečlivě kousejte a neberte do úst další sousto, dokud nespolknete předchozí.
- Nenabírejte příborem další sousto, máte-li plná ústa.
- Občas přerušte na pár vteřin jezení, odložte příbor a konverzujte.
- Vnímejte vůni a chuť pokrmu a užijte si to!
- Dojídejte u stolu jako poslední.
- Jezte pouze u stolu, nikoli vestoje.
- Jezte v klidu.
- Při jídle se nevěnujte žádné další činnosti (čtení novin nebo časopisů, sledování TV).
- Vyhýbejte se fast-foodům a stánkům s rychlým občerstvením.
- Nemusíte dojídat vše, co máte na talíři (i když se jedná o zdravý pokrm).