Sušená cherry rajčátka nakládaná s bylinkami v olivovém oleji
Sušená cherry rajčata nakládaná v olivovém oleji jsou velikou delikatesou pro ty, co vědí, co je opravdu dobré a vynikající. Kdo je jednou okusil, ten už nezatouží po ničem jiném a okamžitě si je zamiluje pro jejich nezaměnitelnou a velmi výraznou chuť.
Sušená rajčata v oleji se nejčastěji používají jako jedna z hlavních ingrediencí do nejrůznějších těstovinových salátů a omáček, ale prakticky je můžete použít kdekoliv například na topinky nebo jen tak na chleba s máslem, kde zcela určitě podtrhnou a zvýrazní svojí kořeněnou chuť nejen použitých bylinek.
Samozřejmě je jen na vás, kam a do jakých receptů si tuto „italskou“ specialitu dopřejete a dáte, někteří labužníci si jí dokonce dopřávají k jídlu i samostatně.
A jakpak si tuto pochoutku můžete připravit doma?
Recept je opravdu velmi jednoduchý, skládající se pouze ze dvou částí „výrobního“ procesu. V prvním kroku rajčátka pořádně usušíte a ve druhém naopak již naložíte do připraveného olivového oleje.
Na sušená cherry rajčátka nakládaná s bylinkami v olivovém oleji budete potřebovat tyto suroviny:
Cherry rajčátka (tvrdá a krásně zralá)
snítky tymiánu
snítky bazalky
snítky rozmarýnu
hrubozrnnou sůl (nejlépe mořskou)
stroužky česneku
chilli papričky
olivový olej
Pro sušení si vybírejte nejlépe taková rajčátka, která jsou krásně zralá a na dotek ještě tvrdá; naopak se vyvarujte těm měkkým s velkým podílem vody.
Vybraná rajčátka důkladně omyjte a nakrájejte na silnější kolečka. Kdo chce, může osolit hrubozrnnou mořskou solí, ale není to podmínkou.
Cherry rajčátka naskládejte na pláty do sušičky nebo na pečící papír a můžete začít sušit. Nyní hodně záleží na tom, zda budete rajčátka sušit v troubě nebo v sušičce.
Sušení v sušičce:
V sušičce je sušení nejjednodušší. Nastavte na střední stupeň a nechte sušit přibližně po dobu devíti až dvanácti hodin.
Sušení v troubě:
Pokud nemáte k dispozici sušičku, lze rajčátka sušit i v troubě na roštu. Prvních patnáct minut nechte rajčátka v troubě zaschnout při teplotě 180 stupňů, po uplynutí této doby zmírněte teplotu na 60 až 100 stupňů a dále sušte přibližně dalších šest až dvanáct hodin.
A jak poznáte, že jsou rajčátka správně usušená?
Správně usušená rajčátka by měla být krásně pružná a zároveň by si měla zachovat svojí původní barvu. Někdy je lepší sušit raději déle, dokud nejsou mírně křupavá.
Správně usušená Cherry rajčátka nechte zchladnout.
Mezitím si nachystejte vše, co budete pěchovat do předem připravené a čisté sklenice spolu se „sušátky“. Velmi oblíbenými a ozkoušenými bylinkami jsou bazalka a tymián, naopak kdo miluje chuť česneku a chilli papriček, může taktéž přidat pokrájené na menší kolečka.
Máte-li vše nachystané a hezky po ruce, můžete začít vrstvit jednotlivé přísady do sklenice. Na dno dejte vrstvu sušených rajčátek, zasypejte česnekem, chilli papričkami a bylinkami, poté celý postup opakujte do doby, dokud nemáte plnou a napěchovanou sklenici.
Naložená rajčátka s bylinkami zalijte horkým olivovým olejem až po okraj. Sklenici pořádně uzavřete a nechte přibližně tři neděle odležet.
Po uplynutí této doby můžete tuto pochoutku používat dle své libosti.