VEGE beet burgery
Spousta lidí se stále domnívá, že je vegetariánství v podstatě dobrovolné hladovění, kdy si člověk musí vystačit pouze s minimem jídla, protože, ach bože, vždyť bez masa se přeci pořádně nenají. Mýty, smyšlenky… a nesmysly Demonstrací budiž tyto dokonalé vegetariánské burgery z červené řepy...
A co k tomu budeme potřebovat?
Na housky (8 ks)
177 ml vlažné vody
420 g hladké mouky
28 g cukru
1 velké vejce
1 + 1/4 lžičky soli
1 lžíce instantního droždí
rozpuštěné máslo na potření
Všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto, které zakryjeme a necháme 2 hodiny kynout. Poté z těsta vytvarujeme 8 přibližně stejně velkých housek, které rovnou pokládáme na pečícím papírem vyložený plech. Housky opět zakryjeme a ještě 1 hodinu necháme kynout. Po uplynutí doby housky potřeme vlažným máslem, můžeme posypat sezamem (bílým loupaným a i černým) a pečeme na 190° asi 15 minut. Hotové dáme stranou, aby vychladly.
Samozřejmě si housky můžete koupit, ale proč si raději neudělat vlastní?
Burgery (přibližně 8 ks)
1 nasekaná červená cibule
2 stroužky nasekaného česneku
2 syrové červené řepy, oloupané a nastrouhané
1 nastrouhaná cuketa
2 nastrouhané mrkve
100 g vloček
400 g cizrny v plechovce, scezená
3 lžíce tahini pasty
1 velké vejce
4 nakrájené jarní cibulky
3 lžíce nasekaného koriandru (může být i sušený)
sůl a pepř
Na středním plameni si zahřejeme velkou pánev s lžící olivového oleje, přidáme cibuli s česnekem a počkáme zhruba 4 – 5 minut, dokud cibule nezměkne. Přidáme všechnu nastrouhanou zeleninu a na mírném plameni ji necháme 5 – 10 minut „vadnout“. Poté pánev odstavíme z tepla a ze zeleniny vymačkáme přebytečnou šťávu.
Ovesné vločky, cizrnu, tahini pastu a vajíčko spolu rozmixujeme dohladka, přendáme do větší mísy a přidáme odstavenou zeleninu. Důkladně promícháme, ochutíme koriandrem, solí, pepřem a nakonec vmícháme jarní cibulku. Z hotové směsi vytvarujeme 8 přibližně stehně velkých burgerů, které necháme 30 minut odležet.
Po uplynutí doby si opět rozehřejeme pánev s olejem a burgery smažíme 2 – 3 minuty z každé strany (dokud nezezlátnou).
Jestli byste měli chuť dotáhnout burgery k dokonalosti, připravte si navíc domácí Aioli. Není to nic složitého! Jak na to a co Aioli vlastně je, se dovíte v článku foodblogerky Kitchenette.
Čím housky nakonec „vystelete“, záleží pouze na vás, fantazii se meze nekladou. Nic nezkazíte, když vsadíte na klasiku v podobě nějakého salátu, rajčete a sýru (podle libosti). Bát se nemusíte ani avokáda v jakékoli podobě, rukoly, červené cibule, okurky… možností je zkrátka mnoho.
Tak dobrou chuť!