• Gastro  • VEGE beet burgery

VEGE beet burgery

Spousta lidí se stále domnívá, že je vegetariánství v podstatě dobrovolné hladovění, kdy si člověk musí vystačit pouze s minimem jídla, protože, ach bože, vždyť bez masa se přeci pořádně nenají. Mýty, smyšlenky… a nesmysly Demonstrací budiž tyto dokonalé vegetariánské burgery z červené řepy..

A co k tomu budeme potřebovat?

Na housky (8 ks)

177 ml vlažné vody

420 g hladké mouky

28 g cukru

1 velké vejce

1 + 1/4 lžičky soli

1 lžíce instantního droždí

rozpuštěné máslo na potření

Všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto, které zakryjeme a necháme 2 hodiny kynout. Poté z těsta vytvarujeme 8 přibližně stejně velkých housek, které rovnou pokládáme na pečícím papírem vyložený plech. Housky opět zakryjeme a ještě 1 hodinu necháme kynout. Po uplynutí doby housky potřeme vlažným máslem, můžeme posypat sezamem (bílým loupaným a i černým) a pečeme na 190° asi 15 minut. Hotové dáme stranou, aby vychladly.

Samozřejmě si housky můžete koupit, ale proč si raději neudělat vlastní?

Burgery (přibližně 8 ks)

1 nasekaná červená cibule

2 stroužky nasekaného česneku

2 syrové červené řepy, oloupané a nastrouhané

1 nastrouhaná cuketa

2 nastrouhané mrkve

100 g vloček

400 g cizrny v plechovce, scezená

3 lžíce tahini pasty

1 velké vejce

4 nakrájené jarní cibulky

3 lžíce nasekaného koriandru (může být i sušený)

sůl a pepř

Na středním plameni si zahřejeme velkou pánev s lžící olivového oleje, přidáme cibuli s česnekem a počkáme zhruba 4 – 5 minut, dokud cibule nezměkne. Přidáme všechnu nastrouhanou zeleninu a na mírném plameni ji necháme 5 – 10 minut „vadnout“. Poté pánev odstavíme z tepla a ze zeleniny vymačkáme přebytečnou šťávu.

Ovesné vločky, cizrnu, tahini pastu a vajíčko spolu rozmixujeme dohladka,  přendáme do větší mísy a přidáme odstavenou zeleninu. Důkladně promícháme, ochutíme koriandrem, solí, pepřem a nakonec vmícháme jarní cibulku. Z hotové směsi vytvarujeme 8 přibližně stehně velkých burgerů, které necháme 30 minut odležet.

Po uplynutí doby si opět rozehřejeme pánev s olejem a burgery smažíme 2 – 3 minuty z každé strany (dokud nezezlátnou).

Jestli byste měli chuť dotáhnout burgery k dokonalosti, připravte si navíc domácí Aioli. Není to nic složitého! Jak na to a co Aioli vlastně je, se dovíte v článku foodblogerky Kitchenette.

Čím housky nakonec „vystelete“, záleží pouze na vás, fantazii se meze nekladou. Nic nezkazíte, když vsadíte na klasiku v podobě nějakého salátu, rajčete a sýru (podle libosti). Bát se nemusíte ani avokáda v jakékoli podobě, rukoly, červené cibule, okurky… možností je zkrátka mnoho.

Tak dobrou chuť!

Zdroje: 1, 2, 3, 4