• Gastro  • 3 skvělé tipy na jedlé vánoční dárky – Zn.: Do skleničky!

3 skvělé tipy na jedlé vánoční dárky – Zn.: Do skleničky!

I o Vánocích stále platí, že vlastnoručně vyrobené dárky udělají největší radost. A nejlepší jsou takové, které můžete navíc i sníst! Pokud máte už nějaké dárky nakoupeny a přemýšlíte, čím ještě své milované obdarovat, stačí zabrousit do kuchyně a připravit jedlý dárek do skleničky. Letos tak můžete vyzkoušet některý z našich tipů a nadělit svým blízkým zdravou granolu, nakládaná sušená rajčata či vánoční pečený čaj.

Granola s fíky a datlemi

 

Suroviny na cca 3 zavařovací sklenice:
• 3 hrnky ovesných vloček
• 200 g vlašských ořechů
• 200 g lískových ořechů
• 100 g mandlí
• 2 lžíce kokosového oleje
• 3 lžíce agávového sirupu
• 5 lžic strouhaného kokosu
• 200 g sušených datlí
• 200 g sušených fíků

Postup:

1. V míse si promíchejte vločky, kokos a ořechy (část ořechů nasekejte, část nechejte vcelku).

2. Rozehřejte si kokosový olej, vlijte k sypké směsi a přidejte agávový sirup. Pořádně zamíchejte, celá směs by se měla pěkně obalit a nebýt suchá.

3. Granolu rozložte na pekáč vyložený pečicím papírem a zapékejte asi 20 minut na 150°. Směs během pečení obracejte, aby se nepřipekla. Do upečené granoly zamíchejte na kousky nakrájené datle a fíky.
 
4. Vychladlou granolu plňte do pevně uzavíratelných sklenic. Měla by takto vydržet minimálně měsíc.
 
 

Nakládaná sušená rajčata

Suroviny:
• sušená rajčata
• 4 stroužky česneku
• hrstka slunečnicových semínek
• 2 snítky čerstvého tymiánu
• 1 větvička čerstvého rozmarýnu
• olivový olej
 
Postup:

1. Sušená rajčata si předem zkuste dát do nádoby, do které je budete nakládat, ať máte přehled o potřebném množství. Poté si je dejte na minutku namočit do misky s vodou, aby trochu povolila.
 
2. Následný postup už je velmi jednoduchý. Plňte rajčata do skleniček s bylinkami, semínky a na plátky nakrájeným česnekem a nakonec zalijte olivovým olejem až po okraj a pevně uzavřete. Uchovávejte v lednici a spotřebujte do dvou týdnů.
 
 
 
Vánoční pečený čaj
Suroviny na 5 menších skleniček:
• 5 jablek
• 5 hrušek
• 2 kiwi
• 1 kaki
• 2 pomeranče
• 4 mandarinky
• šťáva z jednoho citronu
• 400 g třtinového cukru
• panák rumu
• 2 svitky skořice
• hrstka hřebíčku
• 3 anýzy
 
Postup:

1. Veškeré ovoce si oloupeme a nakrájíme na kostičky (zbavíme jadřinců a přebytečných bílých slupek u citrusů).

2. Ovoce naskládáme do hlubokého pekáče, zasypeme cukrem, kořením, zakápneme rumem, citronovou šťávou a všechno promícháme.

3. Pečeme na 180° cca 30 minut. Průběžně promícháváme, aby se čaj nepřichytil.

4. Upečený čaj plníme do sklenic, které pevně uzavřeme a otočíme dnem nahoru, aby víčko dobře přichytlo. Čaj by měl takto na chladném místě vydržet celou zimu, pokud chcete ale mít jistotu, můžete ho zavařit – stačí 15 minut na 80°.
 
Připravujete jedlé dárky pro své blízké?
 
 
Více podobných receptů najdete na blogu Broccolicious.
Zdroje 1, 2, 3, 4