• Gastro  • Veganská tikka masala

Veganská tikka masala

Indické jídlo, které je v originálu s kuřecím masem a jogurtem, lze připravit i jinak… a vůbec mu to na chuti neubere. Zkuste třeba tuto variantu s červenou čočkou.

Recept na tuto variantu tikka masaly je snadný a rychlý, takže si ji můžete přichystat nejen k obědu, ale i k večeři.

Ingredience:

olivový olej

1 střední cibule

půl čerstvé chilli papričky

1 lžíce nastrouhaného zázvoru

3 stroužky česneku

1 polévková lžíce rajčatového protlaku

1 a 1/2 lžíce koření garam masala

800 g rajčat z plechovky

1 lžíce třtinového cukru

1 a 1/2 hrnku zeleninového vývaru

1 hrnek červené čočky

1/2 hrnku kokosového mléka

sůl a pepř

Na olivovém oleji si orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku spolu s pokrájenou chilli papričkou. Počkáme, dokud cibulka nezezlátne a přidáme zázvor, na kostičky nakrájený česnek, koření garam masala a rajčatový protlak. Promícháme a necháme všechny suroviny spojit. Poté přilijeme lehce rozmixovaná rajčata, vsypeme třtinový cukr a vlijeme vývar. Promícháme, necháme spojit a přidáme červenou čočku. Za občasného míchání přivedeme k varu, poté plamen snížíme a pomalu směs vaříme, dokud není čočka měkká (25 – 30 minut). Nakonec přidáme kokosové mléko a dochutíme solí a pepřem.

V případě, že se vám podaří sehnat čerstvý koriandr, nasekejte hrst a těsně před podáváním přimíchejte. Já koriandr bohužel nesehnala, proto jsem ho nahradila zmraženou nasekanou petrželkou.

Tak dobrou chuť!

Zdroje: 1, 2