Bylinkové bonbóny aneb zdravé mlsání
Konec prázdnin se chtě nechtě nezadržitelně chýlí ke konci a našim nejmenším to brzy opět začne. Ano, ten každodenní kolotoč spojený se školní docházkou, brzkým vstáváním a vypravováním se do školy.
Co ale takhle dětem připravit nějaké milé překvapení v závěru prázdnin? Třeba v podobě zdravého mlsání, které pokud uděláme i do zásoby, může být i vhodnou, drobnou mlskou na cestě do školy. Ostatně ne vždycky máme v životě na růžích ustláno, tak proč jim ten život, a hlavně začátek každého dne, malinko neosladit?
Není nic jednoduššího, než pro ně připravit domácí bylinkové mlsání. Tvrdé, cucavé bonbóny domácí výroby, jejíž hlavní přísadou jsou med a bylinky. Kdo by neodolal? Mlsné jazýčky určitě ne!
A pokud je vyrobíte do zásoby a uskladníte v nějaké hezké dóze s pevným uzávěrem tak, aby nezvlhly, vydrží vám přes měsíc. (Tedy pokud je vaši prckové potají nevyzobou mnohem dřív.)
Chuťově jsou bonbóny moc dobré, jejich výroba velmi jednoduchá a hlavně na všechny suroviny snadno dostupná. Navíc se při přípravě bonbónů můžou zapojit i děti, a přidat tak ruku k dílu. Např. můžou odvážit suroviny nebo je zamíchat, či si pohrát s potravinářskými barvami. Červenou použít na bonbóny ze šalvěje, žlutou na lipové nebo meduňkovo-levandulové, zelené na samotnou mátu nebo meduňku. Fantazii se meze nekladou a jednobarevné, fádní bonbóny, se rozzáří krásnými a veselými barvičkami.
A jak si je tedy vyrobit? Záleží jen na vás, po jakých bylinkách sáhnete, a jakou chuťovou, voňavou a případnou barevnou variaci vytvoříte. Vše je totiž ve vaši vlastní režii!
Recept na domácí bylinkové bonbóny:
Suroviny:
120 g medu
100 g krystalového cukru
2 lžíce nadrcených, usušených bylinek (vhodné jsou šalvěj, máta, meduňka, levandule, lípa)
šťáva z poloviny citrónu
potravinářské barvivo
Postup:
Med, cukr, bylinky a citrónovou šťávu povaříme. Vaříme tak dlouho, dokud není hmota hotová a připravená udržet konzistenci bonbónů. Tu zjistíme tak, že kápneme kapku vedle hrnce, a pokud kapička ztvrdne, můžeme jít dělat samotné bonbóny.
Všude doporučují, že nejlepší je hmotu vylít na navlhčenou nebo namaštěnou desku, a mokrým nebo namaštěným nožem krájet na kostičky. Já osobně tuto metodu nedoporučuji, vždycky jsem se na ní moc natrápila. Hmota se vždy natáhla na nůž, lepkavě jej omotala a bylo po slibovaných kostičkách.
My to uděláme jinak a daleko jednodušeji. Na prkénko natáhneme průhlednou potravinářskou fólii, na kterou naneseme jednotlivé kapky hmoty. Necháme pořádně ztuhnout. Po ztuhnutí jednotlivé slzy (kapky) bonbónů sloupneme a nasypeme do sklenice s pevným uzávěrem. Kdo chce, může z fólie (stejně jako já) vystříhat čtverečky a jednotlivé bonbóny do nich zabalit.