Bylinky a jejich použití v běžné kuchyni
V dnešní době si již nedokážeme představit jakoukoliv přípravu každodenních běžných pokrmů bez koření a bylinek, které dodává jídlům typicky příznačnou chuť, ale i vůni. Bez nich by byly pokrmy mdlé a těžko poživatelné. Koření, stejně jako bylinky, bychom však měli používat s mírou a dbát na to, do čeho se jaký druh koření či bylinky hodí.
Ovšem ne vždycky si víme rady, a z toho důvodu je tu malý výčet, jakýsi „drobný tahák“, který si můžete vytisknout a mít vždy při ruce v kuchyni, protože to bude právě ON, kdo vám otevře nová vrátka, za kterými se schovávají nové a dosud nepoznané chutě a vůně, jen se nebát experimentovat a zkoušet.
Anýz
Popis:
Jednoletá bylinka, která se používá nejen jako koření, ale i jako léčivka.
Často je anýz přidáván do sirupů proti kašli; a anýzový olej je známý tím, že uvolňuje křeče a působí preventivně proti infekcím.
Použití v kuchyni:
červená řepa, marinády, polévky, ryby, saláty
Bazalka:
Popis:
Je to letnička s velmi výraznou aromatickou natí, která se pěstuje jako léčivá, kořeninová i medonosná rostlina.
Abychom docílili bohatého olistění a rozvětvení rostlinky, je nutné pravidelně zaštipovat kvetoucí výhonky.
Bazalkovou nať lze užívat jak čerstvou, tak i sušenou.
Použití v kuchyni:
bylinkové máslo, k ochucení tvarohů a čerstvých sýrů, masa, nádivky, octy, omáčky,
pizza, pomazánky, ryby, sýry, těstoviny, vejce, zelenina
Brutnák
Popis:
Jedná se o jednoletou rostlinu, kterou lze v kuchyni využít jako zeleniny, ale i jako léčivé rostliny.
Pomáhá předcházet depresím a zánětům močových cest. Zpracovávají se pouze čerstvé mladé lístky.
Použití v kuchyni:
bylinkové máslo, čaj, na okurky, omáčky, omelety, zeleninové polévky a saláty
Estragon
Popis:
Využívá se zejména ve francouzské kuchyni, kde je považován za jedno z nejjemnějších koření.
Podporuje tvorbu žluči, mírně působí i močopudně a zvyšuje chuť k jídlu.
Použití v kuchyni:
bylinkové máslo, do nálevů při nakládání okurek nebo zeleniny, dušená a pečená masa, jehněčí, majonézy,
marinády, nádivky, omáčky, polévky, ryby, saláty, zjemňuje ocet a olej
Fenykl
Popis:
Dvouletá rostlina pěstující se jak pro semeno, tak i jako koření.
Použití v kuchyni:
Semena a listy (mají výraznou anýzovou chuť) se používají na dochucení ryb, červená řepa,
masa a zeleninových salátů, nakládaná zelenina, rýže, sladké pečivo
Kerblík (náhražka petrželky)
Popis:
Je to rychle rostoucí rostlina, jejíž aroma je kořenité a velmi připomíná anýz.
Používají se zejména čerstvé listy jako náhražka petrželky.
Použití v kuchyni:
drůbež, omáčky, polévky, ryby, saláty, všechny druhy masa, zelenina
Kmín
Popis:
Dvouletá aromatická rostlina, kterou pěstujeme pro semena.
Použití v kuchyni:
brambory, nakládání zeleniny a hub, pečené a dušené maso, pečivo, polévky, ryby, saláty
Kopr
Popis:
Silně aromatická rostlina, která je vhodná jak pro přímou kuchyňskou úpravu,
tak i ke konzervaci a sušení. Nejčastěji zpracováváme list.
Použití v kuchyni:
drůbež, dýně, hlávkový salát, omáčky, polévky, pomazánky, saláty, skopové maso, vaječné pokrmy, zavařování
Koriandr
Popis:
Jednoletá rostlinka s příznivými účinky na trávení a střeva. Podporuje funkci slinivky a vykašlávání.
Používáme jak čerstvé listy, tak i sušená semena.
Použití v kuchyni:
omáčky, polévky, přísada k dochucení octů a olejů, všechny druhy masa včetně drůbeže a ryb, zelí
Libeček
Popis:
Trvalka, která může dorůstat až do 2 metrů, s vůní připomínající polévkové koření Maggi.
Vzhledem k tomu, že je libeček značně aromatický, používáme jej jen v malém množství, a to čerstvé i sušené listy.
Lze jej využít nejen jako koření, ale i pro jeho léčivé účinky zejména na záněty močového měchýře.
Použití v kuchyni:
bramborová kaše, guláš, na syrová rajčata a kapustu, omáčky, pečené a dušené maso, polévky,
přísada do likérů a nápojů, při vaření starých brambor, rozdrcená semena jsou součástí chlebového těsta a pečiva rýže, saláty, sýry
Majoránka
Popis:
Jednoletá bylinka, jež neztrácí své aroma, příznivě působí na trávení a proti nadýmání. Používáme čerstvé i sušené listy.
Použití v kuchyni:
do tuřínu, drůbež, hrachová kaše, luštěniny, maso, omáčky, polévky, vaječné a zeleninové pokrmy,
Máta
Popis:
Silně aromatická trvalka, jež ulevuje při špatném trávení a bolesti hlavy. Často se používá při nachlazení a kašli.
Využíváme čerstvé, ale i sušené listy, a to v malém množství.
Použití v kuchyni:
drůbež, nápoje, na provonění octa, ovocné saláty, skopové maso, tvarohové pomazánky
Meduňka
Popis:
Trvalka, jejíž aromatické listy voní po citrónu. Pro svojí příjemnou vůni se používá hlavně proti nespavosti,
na zmírnění projevů u hyperaktivních dětí, podporuje dobré zažívání.
Lze využít jak čerstvé, tak i sušené listy, a to všude tam, kde se užívá citrónová šťáva.
Použití v kuchyni:
marinády, omáčky, pod masa na provensálský způsob, ryby, saláty
Oregáno (dobromysl)
Popis:
Příjemně voňavá trvalka, která se pro své léčivé účinky využívá jako prostředek k lepšímu trávení a povzbuzení chuti.
Oregáno („italské koření“) může sloužit jako česká náhražka majoránky.
Do pokrmů nejčastěji přidáváme jak sušené, tak i čerstvé mladé výhonky a lístečky.
Použití v kuchyni:
lasagne, maso, mleté maso, pizza, ryby, saláty
Pažitka
Popis:
Vytrvalá trsnatá rostlina obsahující velké množství vitamínů a minerálů. Má cibulové aroma, které povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení.
Používá se čerstvá, ale nedoporučuje se v sušeném stavu, protože ztrácí své původní aroma.
V nejnutnějším případě lze pažitku skladovat v zamražené podobě.
Použití v kuchyni:
do hotových polévek, do majonézy, do tvarohu, na brambory, saláty, zelenina
Petrželka
Popis:
Jedná se o nejuniverzálnější druh koření, které lze použít prakticky všude, díky své jemné a nevtíravé chuti.
Navíc můžeme její nať zpracovávat jak čerstvou, tak i sušenou nebo si ji uchovat zmrazenou.
Použití v kuchyni:
brambory, hotové polévky, omáčky, pod maso, saláty, slané pokrmy, saláty, omáčky
Rozmarýn
Popis:
Stálezelená, silně aromatická bylina keřovitého vzrůstu, která napomáhá lepšímu trávení a zabraňuje nadýmání.
Rozmarýn lze využít v kuchyni jak sušený, tak i čerstvý a jídlům dodává natrpklou příchuť.
Použití v kuchyni:
drůbež, omáčky, polévky, ryby, skopové a jehněčí pečeně, těstoviny, zelenina
Řeřicha
Popis:
Nenáročná, snadno klíčivá rostlina s léčivými účinky. Používá se nejčastěji při zánětech močových cest.
Konzumují se pouze čerstvé, mladé lístečky. Pozor!
Jakmile řeřicha začíná kvést, nelze s ní již kořenit a lze ji využít pouze pro léčebné účinky (kvetením hořkne).
Použití v kuchyni:
bylinkové máslo, maso, ozdoba pokrmů, pomazánky, saláty
Saturejka
Popis:
Silně aromatická jednoletka, využívána jak v čerstvém, tak i v sušeném stavu.
Svými léčivými účinky podporuje trávení a zabraňuje nadýmání. Používáme vždy jen pár lístečků.
Použití v kuchyni:
drůbež, luštěniny, marinády, maso, omáčky, polévky, pomazánky, ryby, saláty, zelenina
Šalvěj
Popis:
Šalvěj je vytrvalý polokeř s protizánětlivými účinky, u kterého se sbírají listy, anebo mladá nať před rozkvětem.
Jako koření používáme k tučným masům (kachny, husy a vepřové) ve formě sušených či čerstvých listů.
Použití v kuchyni:
drůbež, luštěniny, maso, nádivky, omáčky, paštiky, polévky, saláty, vaječné pokrmy, zeleninové polévky
(spolu s mátou, rozmarýnem, majoránkou, oreganem a bazalkou se přidává do mletých mas a nádivek)
Tymián
Popis:
Tymián je nízký polokeř, jehož čerstvé i sušené listy a květy působí jako desinfekční prostředek nejen na cesty dýchací,
ale i na celé trávící ústrojí. Sklízíme na počátku kvetení.
Použití v kuchyni:
Brambory, drůbež, houby, luštěniny, mletá masa, nádivky, omáčky, paštiky, pečená a grilovaná masa,
polévky, ryby, salátové zálivky, telecí a jehněčí maso, těstoviny.
Zdroje:
Oblíbené babiččiny bylinky pro léčení i vařeni: Miroslav Mayer, vydala agentura VPK
Jak pěstovat a zpracovat bylinky české zahrádky (příručka pro pěsitele, bylinkáře i kuchaře: Petra Rubášová, vydalo nakladatelství CPRESS)