• Gastro  • Domácí rychlovka v podobě křupavé pizzy

Domácí rychlovka v podobě křupavé pizzy

Upéct dobrou pizzu tak, aby se vyrovnala těm od profesionálů, je někdy dost velký problém. Občas těsto nevykyne tak, jak bychom si přáli, jindy je naopak pizza tvrdá jako kámen, anebo vysoká a rozčvachtaná jako buchta. Prostě sehnat skutečně dobrý recept na pizzu je někdy dost těžký oříšek, a proto jsme tu my, abychom vás tohoto břemene zbavili.

Pokud chcete návštěvu překvapit skvělou a chutnou pizzu v podobě domácího „rychlého pohoštění“, máme pro vás recept, s kterým všem pozvaným hostům zcela určitě vyrazíte dech, a možná vás budou i tak trochu podezřívat z toho, zda jste místo vlastního pečení raději pizzu potají neobjednali u některého z profi-pizzařů.

Samotná příprava této pizzy vám nezabere víc jak hodinku času, a to i včetně pečení. Navíc vás ušetříme zdlouhavého vybírání a rozhodování se nad seznamem pizz, které byste si rádi dali, protože tady si tu svojí vlastní pizzu ozdobíte a dochutíte dle vlastní fantazie a chutě vším, co máte rádi, aniž byste museli sahat po kompromisech. A co tedy všechno budeme potřebovat?

Suroviny na těsto:

200 g hladké mouky

1 sušené droždí (na přípravu 500 g mouky – je vždy uvedeno na sáčku)

1 lžička soli

1 lžička cukru

2 lžičky olivového oleje

120 ml vody

Suroviny na obložení (samozřejmě dle vaší chuti lze dát cokoliv):

kečup na potření

koření na tousty

kuřecí maso

žampiony

šunka

suchý salám

párek

Niva

Mozzarella

kukuřice

olivy aj.

Příprava:

Dříve než se pustíme do vypracování těsta, je nutné si nachystat všechny potřebné suroviny na obložení samotné pizzy. Kuřecí maso nakrájíme na kostičky a osmažíme. Žampiony nakrájené na plátky taktéž orestujeme na trošce oleje a mírně osolíme a opepříme. Olivy můžeme a nemusíme nakrájet na půlky nebo kolečka, ale je to lepší, protože se nám pak nekutálí z pizzy jako celé olivy.

Máme-li všechny potřebné suroviny na obložení nachystané, můžeme se pustit do těsta. Do mísy nasypeme 200 g hladké mouky a uprostřed uděláme menší důlek. Do důlku nasypeme droždí, 1 lžičku soli a cukru, zakapeme olejem a vše zalijeme přibližně 120 ml vlažné vody. Všechny tyto suroviny zpracujeme ve vláčné těsto.

Bude-li těsto tužší, můžeme ještě přidat až tři lžíce vody, naopak, pokud se bude těsto lepit, přidáme trochu mouky. Těsto musí být vláčné a nesmí se lepit! Těsto vyválíme do kruhu o průměru 30 cm, případně můžeme prsty rozprostřít do všech stran a doválet válečkem. Takto vzniklý kruh opatrně přeneseme na pečící papír a plech. Pozor, aby nedošlo k potrhání těsta!

Pizzu rovnoměrně potřeme kečupem a posypeme kořením na tousty. A nyní začíná už jen zábava, neboť pizzu dozdobíme dle chuti jednotlivými surovinami určenými k obložení. Naposled vždy dáváme nebo zasypáváme sýry tj. sypeme nastrouhanou cihlu nebo Nivu, pokládáme nakrájenou Mozzarellu nebo Hermelín.

Hotovou pizzu vložíme do předem předehřáté trouby přibližně na 220 °C a pečeme po dobu dvaceti minut.

Zdroj Foto: 1, 2, 3