• Gastro  • It´s Aperol time: Jak si správně namíchat nejoblíbenější drink?

It´s Aperol time: Jak si správně namíchat nejoblíbenější drink?

Co si budeme povídat, léto už nám definitivně končí, ale to neznamená, že si i na podzim nemůžeme vychutnávat letní drinky. Jedním z nejoblíbenějších je Aperol Spritz. Tento nápoj se během několika posledních let dostal na výsluní nejen u nás, ale v mnoha koutech světa. Málokdo ale ví, kam až sahají začátky tohoto nápoje nebo jak se má správně připravit. Naše redakce už to ví, protože se to dozvěděla na akci Čas s Aperolem na střeše The Flow Building, kde jsme se tak rozloučili s létem. A tady pro vás máme malý exkurz, který nám skvěle podal barman Lukáš Mikšovský, odborník na slovo vzatý.

Historie Aperolu jako takového sahá až do roku 1912, kdy se bratři Barbierovi z italské Padovy rozhodli vyrobit aperitiv, který nebude čistě hořký, ale bude tzv. bitter and dolce, tedy hořkosladký, se kterým udělají dojem na holky a který bude zároveň ctít tradici konzumace aperitivu v Itálii. Roku 1919 uvedli na trhu v Padově likér Aperol. Zpočátku se pil hlavně na severu Itálie v okolí Benátek, a to jako čistý aperitiv, nijak se nechladil, s ničím se nemíchal. Samotný Aperol obsahuje až 19 bylin, recept je ale tajný, odtajněno bylo pouze několik bylin (např. hořec, pelyněk, rebarbora, výtažky z kúry pomerančů). Ve 40. letech přišla první kreslená reklama se sloganem: Chceš si udržet svoje kila, pij Aperol! Je to tedy lehoučký nápoj směřovaný na mladé lidi, na sportovce, na ženy, protože obsahuje pouze 11% alkoholu. Roku 1940 se na severu Itálie k tomuto čistému aperitivu začal pít tzv. spritz, tedy střik (střik vznikl již v 18. století, kdy Habsburkové ovládli sever Itálie, začali pít italská vína, která jim ale nechutnala, tak si je začali ředit a říkat tomu spritz). 40. a 50. léta se tedy pil Aperol a k tomu spritz, zatím se ale tyto dvě složky nemíchali. V 50. letech se začal komerčně vyrábět led a díky tomu se začali nápoje zachlazovat. V oblasti Vento se pak už do spritzu začal přimíchávat Aperol. 50. léta jsou tedy spojena s první zmínkou o nápoji Aperol Spritz.

K větší popularizaci tohoto drinku dochází v 60. letech, kdy v Itálii běží pořad La carosello, něco jako italská obdoba českého Kolotoče, jehož moderátor před reklamní pauzou zahlásil legendární hlášku: Je čas na Aperol Spritz a nastal boom.

Byla tu nová alternativa drinku, který je aperitivní, ale není to vlastně jenom samotný likér. Bylo to něco nového, svěžího, zajímavého a v celé Italii se tak lidé začali po tomto drinku ptát. V 70. letech vznikly v Itálii aperol terasy, kde to dýchalo relaxem, klidem, aperolem a aperitivo momentem – časem kdy se Italové schází, pijí, diskutují, rozhazují rukama. U toho konzumují snacky, gelata  (protože aperol jako aperitiv nabudí chuťové buňky na špičce jazyka a povzbuzuje tak chuť k jídlu). Díky těmto aperitivo momentů tak vznikly první multifunkční provozy. V 80. letech, kdy se objevuje první hraná reklama v čele s americkou herečkou, se Aperol Spritz stává symbolem pohody, chillu, relaxu. Roku 2003 skupuje Aperol od rodiny Barbierů skupina Grupo Campari a od roku 2004 se pak Aperol stává vývozním artiklem. Do té doby se nedal koupit nikde jinde než v Itálii.  Roku 2008 přichází i do Čech a na Slovensko a od roku 2018, kdy Aperol přichází pod distribuční síť Coca Coly, u nás jeho popularita raketově stoupá. I my jsme si už totiž zvykli pít lehčí věci jako vína, prosecca, gin s tonikem nebo právě Aperol Spritz.

A jak je to s receptem?

Velmi často se v barech potkáte s poměrem 3:2:1. Nová receptura je ale jiná, už není vinná a hořká, ale je sladkohořká, protože jak říká Lukáš bez sladkosti není hořkost  a bez hořkosti není sladkost. V závislosti na hladině cukru jednotlivce se může Aperol Spritz jevit pro někoho hořkým se sladkým koncem nebo naopak může cítit sladký začátek a hořký konec. Nynější receptura je 1:1 (Aperol:prospitz) Postup přípravy je následující. Nachladíme skleničku do plna ledem, který tam necháme (prodlužujeme tím životnost toho produktu). Přilijeme ideálně 6 cl Aperolu a 6 cl šumivého víno (prospritz), lehce stříkneme sodovkou kvůli refreshy (sodovka nám rovněž pomůže vytáhnout chuťové niance z pomeranče), promícháme a přidáme plátek pomeranče.

Aperol Spritz známe nejčastěji ve formě spojení Aperolu a prosecca, ideální je však použít místo prosecco tzv. prospritz, tedy šumivé víno, které je ze tvořeno ze 70-75 % glery (vinné révy, může být 100%) a 30 % hořkého podílu. Naše redakce si sama vyzkoušela tento drink připravit dle tohoto receptu za dozoru právě barmana Lukáše a můžeme jenom doporučit.

Zdroje: 1, 2