Zdravé snídaně do postele, kterým neodoláte
Udělejte si doma krásné pomalé ráno se snídaní do postele. Naše snídaňová inspirace navíc potěší i ty, kteří si hlídají figuru a příjem kvalitních živin.
Vitamínová smoothie bowl
Na 1 porci potřebujete:
- 1 banán
- 100 g mražených malin
- lžíce arašídového másla
- čajová lžička karobu
- 15 g vanilkového proteinu
- 100 ml mléka
Na ozdobu:
- lžíce kakaových bobů
- lžíce granoly
- lžíce arašídů
- lžíce mraženého ovoce
Postup:
Všechny suroviny na smoothie bowl rozmixujte v mixéru do krémové konzistence. Dozdobte granolou, kakaovými boby, arašídy, mraženým ovocem nebo podle vašich chutí a preferencí.
Banánové lívance
- 2 vejce
- 1 velký banán
- hrst kokosu
- hrst ovesných vloček
- špetka skořice
- kokosový olej na opékání
Postup:
Banán rozmačkejte a smíchejte s ostatními ingrediencemi, popř. vše společně rozmixujte. Toto množství těsta vám postačí na osm menších lívanců. Lívanečky opékejte na pánvi na kokosovém oleji. Ozdobte je tím, co máte rádi – jogurtem, kokosovým nebo datlovým sirupem, oříškovým máslem, čerstvým ovocem…
Snídaňové burrito
Na 2 porce potřebujete:
- 3 vejce
- ½ avokáda
- 5 g másla
- 60 g baby špenátu
- 6 cherry rajčat
- 2 lžíce fazolí z konzervy
- 2 tortilly
- špetka soli
- špetka pepře
Postup:
Na pánvi rozehřejte máslo a rozklepněte do něj vejce. Osolte, opepřete, zamíchejte.
Nakrájejte rajčata a společně s fazolemi, špenátem, avokádem a hotovými vajíčky jimi poklaďte tortilly. Osolte a opepřete, popřípadě dle chuti přidejte vaši oblíbenou omáčku (např. chilli). Tortilly zabalte (nejprve ohněte její boky) a opečte na suché pánvi nebo zapečte v kontaktním grilu.
Domácí granola
Kupované müsli bývá často plné cukru nebo je zbytečně drahé. Zkuste si udělat granolu doma, je rychlá a snadná a hlavně můžete ovlivnit její složení (tudíž můžete samozřejmě přidat i ingredience, které v receptu nevidíte – např. sušené ovoce).
- 300 g špaldových nebo klasických ovesných vloček
- 100 g kešu oříšků
- 50 g lískových oříšků
- 50 g plátkových mandlí
- 50 g slunečnicových semínek
- 30 g kokosových plátků
- 1 lžíce kakaa
- 2 větší lžíce kokosového oleje
- 2 větší lžíce medu
Postup:
Troubu předehřejte na 160 °C a plech vyložte pečicím papírem. V míse smíchejte vločky, oříšky, semínka a kakao a potom přidejte med a kokosový olej. Vše smíchejte, aby se směs rovnoměrně obalila v medu a oleji. Směs rozprostřete na plech, pečte 30 minut – v polovině pečení ji promíchejte. Hotovou granolu nechte vychladnout a uschovejte do uzavíratelné nádoby. Spotřebujte ji nejlépe do 14 dnů – ale věříme, že vám tak dlouho nezbude.
Zdravé domácí croissanty s marmeládou
Na 16 kousků potřebujete:
Na kvásek:
- ½ droždí
- 110 ml mléka
- 15 g ghee
- lžíce špaldové mouky
- lžíce erythritolu
Na těsto:
- 220 g špaldové mouky
- 50 g erythritolu
- 1 vejce
Na potření:
- jahodová marmeláda (můžete určitě zvolit i jinou náplň)
- 1 žloutek
- lžíce mléka
Postup:
Mléko lehce zahřejte (nesmí být ale vařící, jinak těsto nevykyne) a roztopte v něm ghee. Do směsi rozdrolte droždí, přidejte lžíci mouky, erythritolu a zamíchejte. Odložte bokem asi na 10 minut.
Ve velké míse smíchejte mouku, erythritol, vejce a nakonec přidejte kvásek. Uhnětené těsto zpracujte do bochánku a v mísu přikryté utěrkou nechte na teplém místě hodinu kynout. Objem těsta by se měl přibližně zdvojnásobit.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na čtyři stejné díly. Každý díl vyválejte do tenké kulaté placky.
Dvě z placek potřete marmeládou a položte na ně zbylé dvě placky. Ty potom znovu potřete. Dohromady tedy vzniknou dvě placky, každá ze dvou vrstev. Každou z nich rozkrojte jako pizzu na osm stejných dílů, které srolujte od širokého konce až po špičku a lehce ohněte do tvaru croissantů.
Croissanty naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte dalších 30 minut kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C. Vykynuté croissanty pomažte žloutkem rozmíchaným s mlékem a pečte zhruba 30 minut dozlatova.
Fitness tiramisu
Na 3 porce o velikosti skleniček 300 ml budete potřebovat:
- 90 g jemných ovesných vloček
- cca 300 ml mléka/vody (např. mandlové)
- skořice podle chuti
- 1 shot espressa (odeberte 3 lžíce kávy do krému)
- 1 banán
- 1 čajová lžíce mandlového másla
Na krém:
- 420 g řeckého jogurtu nebo nízkotučného měkkého tvarohu
- 20 g syrovátkového vanilkového proteinu
- 1 čajová lžíce mandlového másla
- 3 polévková lžíce espressa
Na ozdobení:
- nepražené kakao
Postup:
Ovesné vločky krátce opražte na pánvi, přidejte vámi zvolené mléko, skořici, vařte asi 4–5 minut do zhoustnutí. Připravte si espresso a odeberte z něj 3 lžíce kávy na přípravu krému. Do uvařené ovesné kaše nalijte zbytek připravené kávy, mandlové máslo, doslaďte rozmačkaným banánem a důkladně promíchejte.
Ingredience na krém promíchejte.
Do sklenic střídavě navrstvěte ovesnou kaši a krém. Na závěr nasypte do jemného sítka kakao a povrch tiramisu posypejte. Tiramisu nechte v lednici uležet, nejlépe přes noc. A ráno už jen sníst!
Sladká quinoová kaše
- 50 g quinoy
- 150 ml mandlového mléka
- špetka skořice
- na ozdobení ořechové máslo, mandle, konopná semínka, fíky, horké lesní ovoce – záleží na vás
Postup:
V hrnci ohřejte mandlové mléko, přisypte quinou společně se skořicí, promíchejte a vařte cca 15 min. Hotovou kaši v misce dozdobte tím, co máte rádi.
Fit francouzské toasty
- 3 plátky toustového chleba
- 1 vejce
- 20 g vanilkového proteinu
- 30 ml mléka
- 1 čajová lžíce skořice
- vanilkové stéviové kapky
- ghee nebo kokosový olej
Na ozdobení:
- 20 g lesního ovoce
- 50 g bílého jogurtu
- sirup či (zdravý) topping, který máte rádi
Postup:
Proteinový prášek rozmíchejte v mléce. Do hlubokého talíře rozklepněte vejce, přidejte protein, skořici a vanilkové kapky. Vše smíchejte. Ve vzniklé směsi obalte toasty – jeden toast po druhém nechejte z každé strany nasáknout cca 30 sekund. Opékejte dozlatova na pánvi s ghee či kokosovým olejem. Podávejte s ovocem, jogurtem a sirupem.
Zdravé brownies
Pokud si občas také dáváte k snídani nějaký koláč, zkuste třeba toto brownies ve zdravější verzi.
- 90 g špaldové celozrnné mouky
- 3 banány
- 2 vejce
- 50 g kakaa
- polovina kypřicího prášku
- sladidlo/med/sirup – např. čekankový sirup (cca 6 polévkových lžic)
- 2 polévkové lžíce kokosového oleje
Na ozdobení:
- 3 polévkové lžíce ořechového másla
- oříšky dle chuti
- maliny
- tabulka kvalitní hořké čokolády
Postup:
Banány rozmačkejte a smíchejte s vajíčkem, sladidlem a kokosovým olejem. V druhé misce smíchejte mouku, kakao a kypřicí prášek. Vše smíchejte a vzniklé těsto dejte do menší formy vyložené pečicím papírem. Poklaďte rozdrobenou čokoládou a ořechovým máslem. Pečte cca 30 minut na 180 °C.
Extra tip redakce: Spoustu skvělých a oku lahodících snídaňových receptů najdete v e-booku Terezy Fričové, který je k dostání zdarma na jejím webu. Terka nedávno zveřejnila i svou druhou e-kuchařku, kterou můžete u ní zakoupit.