• Gastro  • Zdravé snídaně do postele, kterým neodoláte

Zdravé snídaně do postele, kterým neodoláte

Udělejte si doma krásné pomalé ráno se snídaní do postele. Naše snídaňová inspirace navíc potěší i ty, kteří si hlídají figuru a příjem kvalitních živin.

Vitamínová smoothie bowl

Na 1 porci potřebujete:

  • 1 banán
  • 100 g mražených malin
  • lžíce arašídového másla
  • čajová lžička karobu
  • 15 g vanilkového proteinu
  • 100 ml mléka

Na ozdobu:

  • lžíce kakaových bobů
  • lžíce granoly
  • lžíce arašídů
  • lžíce mraženého ovoce

Postup:

Všechny suroviny na smoothie bowl rozmixujte v mixéru do krémové konzistence. Dozdobte granolou, kakaovými boby, arašídy, mraženým ovocem nebo podle vašich chutí a preferencí.

Banánové lívance

  • 2 vejce
  • 1 velký banán
  • hrst kokosu
  • hrst ovesných vloček
  • špetka skořice
  • kokosový olej na opékání

Postup:

Banán rozmačkejte a smíchejte s ostatními ingrediencemi, popř. vše společně rozmixujte. Toto množství těsta vám postačí na osm menších lívanců. Lívanečky opékejte na pánvi na kokosovém oleji. Ozdobte je tím, co máte rádi – jogurtem, kokosovým nebo datlovým sirupem, oříškovým máslem, čerstvým ovocem…

Snídaňové burrito

Na 2 porce potřebujete:

  • 3 vejce
  • ½ avokáda
  • 5 g másla
  • 60 g baby špenátu
  • 6 cherry rajčat
  • 2 lžíce fazolí z konzervy
  • 2 tortilly
  • špetka soli
  • špetka pepře

Postup:

Na pánvi rozehřejte máslo a rozklepněte do něj vejce. Osolte, opepřete, zamíchejte.

Nakrájejte rajčata a společně s fazolemi, špenátem, avokádem a hotovými vajíčky jimi poklaďte tortilly. Osolte a opepřete, popřípadě dle chuti přidejte vaši oblíbenou omáčku (např. chilli). Tortilly zabalte (nejprve ohněte její boky) a opečte na suché pánvi nebo zapečte v kontaktním grilu.

Domácí granola

Kupované müsli bývá často plné cukru nebo je zbytečně drahé. Zkuste si udělat granolu doma, je rychlá a snadná a hlavně můžete ovlivnit její složení (tudíž můžete samozřejmě přidat i ingredience, které v receptu nevidíte – např. sušené ovoce).

  • 300 g špaldových nebo klasických ovesných vloček
  • 100 g kešu oříšků
  • 50 g lískových oříšků
  • 50 g plátkových mandlí
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 30 g kokosových plátků
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 větší lžíce kokosového oleje
  • 2 větší lžíce medu

Postup:

Troubu předehřejte na 160 °C a plech vyložte pečicím papírem. V míse smíchejte vločky, oříšky, semínka a kakao a potom přidejte med a kokosový olej. Vše smíchejte, aby se směs rovnoměrně obalila v medu a oleji. Směs rozprostřete na plech, pečte 30 minut – v polovině pečení ji promíchejte. Hotovou granolu nechte vychladnout a uschovejte do uzavíratelné nádoby. Spotřebujte ji nejlépe do 14 dnů – ale věříme, že vám tak dlouho nezbude.

Zdravé domácí croissanty s marmeládou

Na 16 kousků potřebujete:

Na kvásek:

  • ½ droždí
  • 110 ml mléka
  • 15 g ghee
  • lžíce špaldové mouky
  • lžíce erythritolu

Na těsto:

  • 220 g špaldové mouky
  • 50 g erythritolu
  • 1 vejce

Na potření:

  • jahodová marmeláda (můžete určitě zvolit i jinou náplň)
  • 1 žloutek
  • lžíce mléka

Postup:

Mléko lehce zahřejte (nesmí být ale vařící, jinak těsto nevykyne) a roztopte v něm ghee. Do směsi rozdrolte droždí, přidejte lžíci mouky, erythritolu a zamíchejte. Odložte bokem asi na 10 minut.

Ve velké míse smíchejte mouku, erythritol, vejce a nakonec přidejte kvásek. Uhnětené těsto zpracujte do bochánku a v mísu přikryté utěrkou nechte na teplém místě hodinu kynout. Objem těsta by se měl přibližně zdvojnásobit.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na čtyři stejné díly. Každý díl vyválejte do tenké kulaté placky.

Dvě z placek potřete marmeládou a položte na ně zbylé dvě placky. Ty potom znovu potřete. Dohromady tedy vzniknou dvě placky, každá ze dvou vrstev. Každou z nich rozkrojte jako pizzu na osm stejných dílů, které srolujte od širokého konce až po špičku a lehce ohněte do tvaru croissantů.

Croissanty naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte dalších 30 minut kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C. Vykynuté croissanty pomažte žloutkem rozmíchaným s mlékem a pečte zhruba 30 minut dozlatova.

Fitness tiramisu

Na 3 porce o velikosti skleniček 300 ml budete potřebovat:

  • 90 g jemných ovesných vloček
  • cca 300 ml mléka/vody (např. mandlové)
  • skořice podle chuti
  • 1 shot espressa (odeberte 3 lžíce kávy do krému)
  • 1 banán
  • 1 čajová lžíce mandlového másla

Na krém:

  • 420 g řeckého jogurtu nebo nízkotučného měkkého tvarohu
  • 20 g syrovátkového vanilkového proteinu
  • 1 čajová lžíce mandlového másla
  • 3 polévková lžíce espressa 

Na ozdobení:

  • nepražené kakao

Postup:

Ovesné vločky krátce opražte na pánvi, přidejte vámi zvolené mléko, skořici, vařte asi 4–5 minut do zhoustnutí. Připravte si espresso a odeberte z něj 3 lžíce kávy na přípravu krému. Do uvařené ovesné kaše nalijte zbytek připravené kávy, mandlové máslo, doslaďte rozmačkaným banánem a důkladně promíchejte.

Ingredience na krém promíchejte.
Do sklenic střídavě navrstvěte ovesnou kaši a krém. Na závěr nasypte do jemného sítka kakao a povrch tiramisu posypejte. Tiramisu nechte v lednici uležet, nejlépe přes noc. A ráno už jen sníst!

Sladká quinoová kaše

  • 50 g quinoy
  • 150 ml mandlového mléka
  • špetka skořice
  • na ozdobení ořechové máslo, mandle, konopná semínka, fíky, horké lesní ovoce – záleží na vás

Postup:

V hrnci ohřejte mandlové mléko, přisypte quinou společně se skořicí, promíchejte a vařte cca 15 min. Hotovou kaši v misce dozdobte tím, co máte rádi.

Fit francouzské toasty

  • 3 plátky toustového chleba
  • 1 vejce
  • 20 g vanilkového proteinu
  • 30 ml mléka
  • 1 čajová lžíce skořice
  • vanilkové stéviové kapky
  • ghee nebo kokosový olej

Na ozdobení:

  • 20 g lesního ovoce
  • 50 g bílého jogurtu
  • sirup či (zdravý) topping, který máte rádi

Postup:

Proteinový prášek rozmíchejte v mléce. Do hlubokého talíře rozklepněte vejce, přidejte protein, skořici a vanilkové kapky. Vše smíchejte. Ve vzniklé směsi obalte toasty – jeden toast po druhém nechejte z každé strany nasáknout cca 30 sekund. Opékejte dozlatova na pánvi s ghee či kokosovým olejem. Podávejte s ovocem, jogurtem a sirupem.

Zdravé brownies

Pokud si občas také dáváte k snídani nějaký koláč, zkuste třeba toto brownies ve zdravější verzi.

  • 90 g špaldové celozrnné mouky
  • 3 banány
  • 2 vejce
  • 50 g kakaa
  • polovina kypřicího prášku
  • sladidlo/med/sirup – např. čekankový sirup (cca 6 polévkových lžic)
  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje

Na ozdobení:

  • 3 polévkové lžíce ořechového másla
  • oříšky dle chuti
  • maliny
  • tabulka kvalitní hořké čokolády

Postup:

Banány rozmačkejte a smíchejte s vajíčkem, sladidlem a kokosovým olejem. V druhé misce smíchejte mouku, kakao a kypřicí prášek. Vše smíchejte a vzniklé těsto dejte do menší formy vyložené pečicím papírem. Poklaďte rozdrobenou čokoládou a ořechovým máslem. Pečte cca 30 minut na 180 °C.

Extra tip redakce: Spoustu skvělých a oku lahodících snídaňových receptů najdete v e-booku Terezy Fričové, který je k dostání zdarma na jejím webu. Terka nedávno zveřejnila i svou druhou e-kuchařku, kterou můžete u ní zakoupit.

Zdroje: Unsplash, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9