Drinky, kterými se spolehlivě zahřejete v mrazivých dnech
Máme tu prosinec a s ním zimu, mráz, snad i sníh. A co je nejlepší v takovémto období na zahřátí? Určitě, deka, huňatý setr, teplé papuče, ale taky teplé drinky. Tady máte tipy na nápoje, které vás zahřejí a určitě i zlepší náladu.
Chai tea
Tak tohle je nápoj připomínající Vánoce, ale mnoho lidí ho má rádo po celý rok. Je to vlastně černý čaj s mléčnou pěnou a směsí koření. Dopřát si ho můžete už prakticky v každé dobré kavárně či gastropodniku, případně si ho vyrobit i sami doma.
Ingredience pro 2 osoby: lžíce kvalitního černého čaje, 100 ml mléka, svitek skořice, 3 hřebíčky, badyán, 5 semínek kardamomu, 15 g čerstvého zázvoru, špetka mletého muškátového oříšku, špetka mleté skořice, 250 ml vody, med, třtinový cukr
Postup: Všechno nemleté koření, tedy celou skořici, hřebíček, badyán a kardamom roztlučte ve hmoždíři na menší kousky (pokud nemáte hmoždíř, tak dejte koření do utěrky a roztlučte paličkou na maso případně válečkem na těsto). Rozdrcené koření vysypte do kastrůlku a pečte za stálého míchání na mírném ohni. Po zhruba dvou minutách nalijte 50 ml vody a přidejte zázvor. Vzniklou směs vařte asi 10 minut. Poté přidejte černý čaj a zalijte horkou vodou. Pod pokličkou vařte dalších 5 minut, poté sceďte a oslaďte. Rozlijte do sklenic a přidejte našlehané mléko. Dozdobte mletou skořicí.
Irská káva
Není káva jako káva a ta irská k zimě neodmyslitelně patří.
Ingredience: 10 ml cukrového sirupu, 35 ml whiskey, smetanu ke šlehání, filtrované kávy, skořice a muškátový oříšek na ozdobu
Postup: Skleničku o objemu cca 230 ml si nahřejte horkou vodou. Zatímco se sklenice bude nahřívat, připravte si filtrovanou kávu. Vodu ze sklenice vylijte, dejte do ní cukrový sirup (případně 2 lžičky třtinového cukru) a zalijte filtrovanou kávou zhruba 3 – 3,5 cm pod okraj. Promíchejte. Přidejte whiskey. Poté si vyšlehejte smetanu, smetana ovšem nemá být úplně hustá, měla by mít konzistenci připomínající velmi hustou bílou barvu. Lžičkou promíchejte směs ve sklenici a poté opatrně přilijte přes lžičku vyšlehanou smetanu, smetana by se neměla potopit, ale měla by zůstat na povrchu. Ozdobte mletou skořicí a muškátovým oříškem.
Baileys latté
Kdo má rád Latté a Baileys, tak ten si jistě pochutná na následujícím drinku.
Ingredience pro 2 osoby: 250 ml mléka, 50 ml espressa, 40 ml Baileys
Postup: Do vysoké sklenice nalijte likér Baileys, poté přidejte napěněné mléko a pak opatrně přilijte shot espressa, ideálně po straně skleničky. Výsledný drink ozdobte hoblinkami hořké čokolády.
Jahodové mléko s griotkou
Milovníci Griotky a jahod, zbystřete máme tu nápoj přesně pro vás.
Ingredience pro 2 osoby: 500 ml mléka, 50 ml jahodového sirupu, 30 ml Griotky, šlehačka na ozdobu
Postup: Do ohřátého mléka přidejte jahodový sirup a Griotku, promíchejte. Nalijte do vysokých sklenic a ozdobte vyšlehanou šlehačkou.
Bombardino
Tohle je dobrota známá snad všem lyžařům na světě, ale vy si ji můžete vychutnat i bez svahu, hezky v pohodlí domova.
Ingredience pro 2 osoby: 200 ml vaječného koňaku, 40 ml mléka, 40 ml whiskey, šlehačka
Postup: Vaječňák spolu s whiskey zahřejte s mlékem, neměli byste ale překročit 80 stupňů, tekutina nesmí jít do varu. Nalijete do sklenic a ozdobíte šlehačkou.
Sváteční punč
Tohle je další zimní specialita, která zahřeje a chutná, udělejte ve velkém a rozlívejte.
Ingredience: 200 ml bílého vína, 200 ml vody, 50 g cukru krupice, 50 ml rumu, pomeranč, citron, 2 ks hřebíčku, kus badyánu, kousek skořice
Postup: Vymačkanou šťávu z pomeranče a citronu smíchejte s vodou a cukrem, přiveďte k varu. Poté přilijte rum a víno, okořeňte. Přiveďte k varu a ještě horký jej nalijte do předem vyhřátých skleniček. Ozdobte plátkem pomeranče či citronu.
Grog
Tak tohle je zlatá klasika, která zaručeně zahřeje.
Ingredience: 40 ml rumu, 200 ml vody, cukr, citronová šťáva, celá skořice, hřebíček (dle libosti)
Postup: Do hrnce nalijte studenou vodu, přidejte skořici, hřebíček a citronovou šťávu dle chuti. Tekutinu přiveďte k varu a chvíli vařte. Do hrnečku či skleničky nalijte rum. Na rum nalijte směs z hrnce, kterou sceďte. Oslaďte dle chuti a ozdobte plátkem citronu.
Svařák
Tohle samozřejmě nemůže v zimě chybět, svařené víno.
Ingredience: 500 ml červeného vína, krupicový cukr půl pomeranče, čtvrt jablka, 2 celé skořice, lžička hřebíčku, 4 badyány
Postup: Dejte do kastrůlku na nejnižší plamen vařit víno, přidejte koření. Přidejte umyté a nakrájené ovoce a dvě lžíce cukru (můžete přidat či ubrat dle chuti). Směs nechte přijít k varu. Jakmile z něj půjde teplo a bude se tvořit pěna, stáhněte jej z plotny. Víno by se nemělo vařit dlouho, mělo by se jen ohřát. Servírujte.
Horká čokoláda s marshmallow
Může nám být 10 let, 20 let, 30 let a více a přesto uhle pochoutku miluje většina z vás úplně stejně, to znamená moc. Zkuste si ji doma vyrobit sami doma.
Ingredience pro 4 osoby: 3 lžíce kakaa, 2lžíce cukr krupice, 800 ml mléka, půl lžičky vanilkového extraktu, bonbóny marshmallow
Postup: Smíchejte kakao s cukrem. Mléko dejte do kastrůlku a přiveďte k varu, poté plamen stáhněte na minimum. Třetinou mléka zalijte kakao s cukrem a metličkou vyšlehejte dohladka. Tuto směs mléka, kakaa a cukru vlijte do zbytku vroucího mléka v kastrůlku, kápněte několik kapky vanilkového extraktu (dle chuti) a 1-2 minuty provařte. Nalijte do hrníčku a posypte malými marshmallow bonbóny. Rozpouštějící bonbony nápoj dosladí a vytvoří pěnu. Na zdraví!