• Gastro  • Lákavé koblihy od Oh Deer Bakery, kterým nebude snadné odolat.

Lákavé koblihy od Oh Deer Bakery, kterým nebude snadné odolat.

Máte rádi sladkosti? Patří mezi vaše oblíbené koblihy plněné marmeládou či nugetou, croissanty a donuty všemožných příchutí? Pokud ano, pak je tento článek jako stvořený pro vás. Člověk by si totiž řekl, že jen máloco může překonat skvělou chuť právě takovéhoto sladkého pečiva. A může, protože existují cronuty.

Cronut je něco mezi koblihou, croissantem a donutem. Jeho tvůrcem je cukrář Dominique Ansel z Dominuque Ansel Bakery. Základem je donut z croissantového těsta, ten se osmaží jako kobliha a  uvnitř i na povrchu je náplň. Může mít díru jako klasický donut nebo je celý plněný jako kobliha. Když se do něho zakousnete, máte pocit, že jste v ráji.

Na cronutech si můžete pochutnat i v Česku. Nejznámější a nejlepší najdete v pražské pekárně Oh Deer Bakery. Jejím majitelem je Lukáš Vašek. Tento člověk dříve vlastně vůbec nic nepekl a ani nevařil. Pracoval jako manažer v korporátu. Tato práce ho ale začala natolik štvát, že odešel a rozhodl se, že to zkusí jako cukrář. Pronajal si malý krámek v Bělehradské ulici. Sám si navrhl logo, grafiku i vybavení obchodu. Než našel ten správný recept, jak dělat ty nej cronuty, uběhlo několik měsíců. Začátky byly těžké, ale vyplatilo se. Jeho pekárna se natolik rozjela, že měl po pár hodinách po otvíračce vyprodáno. Bylo tedy na čase otevřít další pobočku a to je ta u Národní třídy v ulici Purkyňova.

V obou prodejnách si můžete vybrat z celé škály cronutů od základního skořicového, pistáciového, přes ovocné (malina,mango, borůvka, jahoda…) až po takové ty hutnější, jakými je kokosové raffaello,red velvet či cronut plněný lískooříškovou náplní a na vrchu zdobený toppingem z čokolády, mascarpone a lotus sušenek.

My jsme před týdnem navštívili prodejnu na Bělehradské. Kolem 09:30 ráno už bylo pěkně rozebráno, což svědčí o tom, jak jsou cronuty populární. Dali jsme si klasiku skořicový, mňam a pak přišlo ještě větší mňam, oreo cronut plněný nutellou.

Slovy se to nedá popsat, to musíte ochutnat. A kdy jindy než teď. Právě v těchto podzimních dnech je ideální čas na kávu a cronut.

Dobrou chuť!