• Gastro  • Černý bez – je libo šumivou limonádu či univerzální ocet na bolestivá a unavená místa?

Černý bez – je libo šumivou limonádu či univerzální ocet na bolestivá a unavená místa?

Drobný, planě rostoucí keř, který je v době květu obsypán žlutavými až bílými květy, nelze jen tak přehlédnout, a to nejen kvůli krásným květům, ale hlavně i jejich intenzivní vůni, které se po odkvetení mění v lesklé, kulaté, černofialové plody, jež lze dále zpracovávat a využít tak jejich všestranné použití.

Květ sbíráme v období od května do června a plod od srpna do září. U květu sbíráme celá květenství i se stopkou dlouhou do 1 cm, buď odštipováním anebo odstřiháváním. Dáváme pozor na to, abychom sbírali pouze květy pěkně rozvité a neodkvetlé.

U plodu odštipujeme nebo odstříháváme celá plodenství zralých, černofialových plodů. Plody necháme nejprve zaschnout na slunci, a poté dosoušíme uměle do 40°C. Slepí-li se nám plody do hrudek, nevadí, na léčivých účincích to nijak neztrácí. Před uskladněním plodů v dobře uzavíratelných lahví nezapomene otrhat všechny přebytečné stopky.

A jak prospěšná je tato bylinka? Příznivě působí na záněty močového měchýře a ledvin, dobře snižuje teplotu při horečnatých stavech. Hlavní využití však nachází buď jako čaj z květů při chřipkových onemocnění a nachlazení, rýmě a kašli; anebo jako odvar pro zklidnění zanícené sliznice, krvácejících dásní a otoku vznikajících po vytržení zubu. Výborná je jako kloktadlo při chrapotu a bolestech krku.  Plody, na rozdíl od květů, lze aplikovat na léčení nespavosti a bolestech hlavy; bezinkový ocet zas jako výborné mazadlo při bolestech svalů.

Ovšem pozor! Kůra a listy černého bezu jsou jedovaté! Čerstvé plody jsou mírně jedovaté a mohou způsobit zvracení, průjem a celkové oslabení organismu.  Tyto nepříznivé, vedlejší účinky lze odstranit dalším zpracováním tj. sušením a převařením. U této bylinky vždy striktně dodržujeme dávkování!

Bezový čaj:

Dvě čajové lžičky usušeného květu zalijeme 250 ml vařící vody. Necháme 10 minut stát, čaj nijak necedíme. Květy necháme usadit u dna a pijeme po doušcích. Čaj můžeme dochutit medem a citrónem. Teplý čaj pijeme při nachlazení a horečce; chladný a neslazený čaj naopak při žaludeční nevolnosti.

Bezinkový čaj:

Jednu polévkovou lžíci sušených plodů vaříme 15 minut v 500 ml vody. Čaj necháme vychladnout, přecedíme a pijeme po doušcích.

Bezový sirup:

Budeme potřebovat 25 velkých květů černého bezu, 1 kg cukru, 1 až 2 citróny, 1 l vody.

Květy operte a ostříhejte stonky. Citrón oloupejte a nakrájejte na plátky. Vše zalijte vodou a povařte asi 20 minut. Poté nechte 24 hodin luhovat.

Druhý den přeceďte a vymačkejte. Do vzniklé šťávy přidejte cukr a vařte tak dlouho, až šťáva začne houstnout. Nalijte do sklenic a 20 minut sterilizujte, aby sirup vydržel i přes zimu. Používejte při léčbě kašle a nachlazení.

Bezový ocet:

Potřebovat budeme květy bezu a 1 l vinného octa.

Květy naložíme do octa a necháme asi 14 dní na teplém a slunném místě. Poté slijeme a přecedíme.

Ocet používáme k masáži unavených nohou a k přípravě obkladů na bolestivá a oteklá místa.

Šumivá limonáda z bezu

Na šumivou limonádu si připravíme 7 květů bezu, ½ kg jemného krystalového cukru, citrón, 4 l vody.

Do pětilitrové sklenice dáme převařenou a vychladlou vodu. Přidáme květy, cukr a na tenké plátky nakrájený citrón. Láhev převážeme celofánem, do něhož uděláme několik otvorů.

Směs necháme devět dnů kvasit při pokojové teplotě. Několikrát denně obsah zamícháme. Po devíti dnech limonádu scedíme do lahví, zazátkujeme a uložíme na 14 dní na chladné místo (nejlépe do sklepa).

Po otevření limonáda šumí jako šampaňské.

 

Zdroje: 1, 2, 3 – autorky vlastní